Covid Safe op de Spaanse Vias Verdes

Sinds de uitbraak van het coronavirus was het advies van de overheid om zo veel mogelijk binnen te blijven. De nadruk wordt vooral gelegd op het vermijden van drukke plekken. Het is bijna voorjaar en iedereen begint zo langzamerhand vakantiekriebels te krijgen. Dus wat dacht je van een fiets of wandelvakantie in Spanje. Heerlijk in de openlucht, duurzaam toerisme en bovendien super Covid-veilig.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vias-verdes3.jpg

Bewegen is gezond en de buitenlucht doet een mens goed. De fiets is voor veel Nederlanders een belangrijk vervoersmiddel, waardoor het bijna niet mogelijk is deze weg te denken uit ons beeld. Veel Nederlanders zullen gaan kiezen voor een actieve vakantie in de buitenlucht en willen wandelen of nemen de fiets mee, of zullen ter plekke fietsen huren.

Wij helpen je op weg om een zorgeloze fiets of wandelvakantie in Spanje te plannen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vias-verdes2.jpg

1. Zorgeloos plannen

Op onze webpage www.viasverdesfietsenwandel.nl vindt je alle informatie en routekaarten over de Vias Verdes in Spanje.  Hiermee kun je zorgeloos een fiets of wandelvakantie organiseren en plannen maken voor je fiets of wandelvakantie.

2. Veiligheid op de bestemming

We fietsen deze routes regelmatig zelf en hebben nauw contact met alle betrokken organisaties. Daardoor kunnen we je alles vertellen over de veiligheid met betrekking tot Covid en de regels ter plaatse. Zo ga je onbezorgd en goed voorbereid je vakantie tegemoet. Alle Vias Verdes zijn open en onderweg hangen borden met duidelijke zaken waar gevraagd wordt je aan te houden en wat wordt aangeraden.

3. Wat wordt er van je gevraagd?

– Voordat je je route start was je goed je handen.

– Vermijdt direct contact met anderen en houdt afstand

– Vermijdt het aanraken van tastbare zaken onderweg zoals borden, planten, relingen etc.

– Gebruik de vuilnisbakken onderweg voor het wegwerpen van vuilnis, papier en gebruikte mondmaskers, lege flessen etc

– Neem voor de zekerheid een reservegezichtsmasker en een flesje desinfecterende gel mee.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is captura.png

4. Mag ik vliegen naar Spanje?

Over een paar maanden kunnen we weer met het vliegtuig naar Spanje. Doordat Spanje momenteel nog een oranje reisadvies heeft, is reizen in het voorjaar nog niet verantwoord. Vlieg je van de zomer naar Spanje? Houd je dan wel strikt aan de instructies en regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Deze kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven.

Houd er ook rekening mee dat alle reizigers die vanaf een Nederlandse luchthaven vliegen, een gezondheidsverklaring mee moeten nemen voor de heen- en terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen. Ook ben je verplicht om voor je reis naar Spanje een FSC form in te vullen via deze website. De QR Health Code die je vervolgens ontvangt, wordt na aankomst in Spanje op de luchthaven gescand. Daarnaast is vanaf 23 november het tonen van een negatieve PCR-test verplicht. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is img_3104.jpg

5. Wanneer weet ik zeker of ik kan gaan?

Na een maandenlange lockdown, stelde Spanje begin juli vorig jaar de grenzen weer open voor buitenlandse toeristen. Helaas werd door corona-uitbraken in de zomervakantie het reisadvies voor Spanje weer verscherpt van geel naar oranje. Wanneer je weer op vakantie kunt naar Spanje is op dit moment nog niet helemaal zeker. Dat is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Raadpleeg op de website van Nederland Wereldwijd het actuele reisadvies voor Spanje, want dit kan per dag veranderen. Maar je kunt natuurlijk wel vast plannen maken, want voorpret is ook een bijzonder onderdeel van je vakantie!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is img_3139.jpg

6.  Hoe zit het met de hotels en restaurants?

Raak zo weinig mogelijk aan

Ook in hotels zijn er strikte protocollen van kracht om de veiligheid van reizigers te garanderen. ‘Travel Safe’ adviseert om deze maatregelen na te kijken alvorens te boeken. Respecteer het maximaal aantal personen in de receptieruimte en raak daar zo weinig mogelijk objecten aan. Betaal bij voorkeur contactloos. In een aantal hotels kan je de kamerdeur met een gsm openen, om een sleutel of toegangskaart overbodig te maken. Door de coronacrisis bieden de meeste restaurants in hotels geen buffetformules aan, maar worden die vervangen door individuele porties. 

Beperk het gezelschap op restaurant

Naar Spanje op reis gaan betekent ook genieten van de lokale keuken. De restaurants nemen ook maatregelen om het risico op besmetting te minimaliseren. ‘Travel Safe’ raadt aan om het mondmasker enkel af te doen tijdens het eten. Op het terras of buiten eten vermindert de kans op infectie. Bekijk ook steeds het aantal toegelaten gasten per tafel. Dit kan per regio verschillen. Met een kleinere groep uit eten gaan is sowieso veiliger.

Gebruik technologie

Op restaurant kan je dikwijls via een QR-code de menu raadplegen. Zo hoef je geen fysieke menukaart te gebruiken. Er zijn nog andere manieren waarop je technologie kan inzetten in het kader van veiligheid. Bijvoorbeeld: koop en download tickets online via je gsm. Zo vermijd je druktes in wachtrijen in de luchthaven, het station, musea. Via mobiele apps blijf je op de hoogte of je mogelijk met een besmet persoon in contact bent geweest. In Spanje heet deze applicatie ‘Radar Covid’.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is fb_img_1589052448886-110520.jpg

7. Nagloeien van een mooie reis

De kans dat je op een Via Verde besmet raakt is bijzonder klein. Het is op de Vias Verdes zo rustig dat het makkelijk is om afstand te houden. Bovendien ben je de hele dag in de buitenlucht. Na je vakantie kun je thuis met vrienden en familie je vakantiefoto’s en verhalen delen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is img_3150.jpg
%d bloggers liken dit: